Rode route
De rode route start vanaf Erve Leppink en is ongeveer 5,4 km. Wandelduur: ongeveer 1½ uur.

Kenmerkende gebouwen, parken en tuinen op de rode route

  • Erve Leppink: waar vroeger de paarden werden verzorgd en er een manege stond aan de rand van de Helmerhoek, is een unieke locatie gerealiseerd. Hier wonen dementerende ouderen en wonen en werken cliënten van de JP van den Bent stichting. Op deze locatie hebben de vrijwilligers van Groen Verbindt een moestuin gerealiseerd. U kunt hier ruiken, voelen en proeven van de diverse bloemen, groenten en fruit.
  • De zuidelijke Helmerhoek vijver: deze vijver dient als regenwateropvang voor de wijk. Door middel van pompen wordt bij hevige regen het water geleidelijk afgevoerd in de Usselerstroom. De bossen rondom de vijver zijn niet aangeplant tijdens de realisatie van deze vijver, maar de vijver is ingepast in de omgeving.
  • Het wielerbaanpark: Dit park verwijst naar een stuk Enschedese historie. Hier heeft namelijk een wielerbaan gelegen van de Enschedese Wielerclub. Als u goed kijkt ziet u nog de contouren ervan. Verderop ligt de tweede vijver in de Helmerhoek die ook als regenwateropvang dient.
  • De bijenhoek: een stuk groen in onze wijk, welke door bewoners wordt onderhouden en waar diverse groente en fruit worden gekweekt, maar waar de honing van de bijenkassen wordt geoogst. Ook wordt in dit stuk voor de natuur educatie van de Wielerbaan gehouden.
  • Helmerschoap: bewoners van de Usselerrondweg onderhouden het talud en een stuk grasveld: niet door te maaien, maar door het te laten begrazen door schapen.
  • Woonboerderij ’t Helmgras: De Vereniging ‘t Helmgras is een woon- en werkgemeenschap van mensen met een psychische beperking. Bij de woonboerderij is een kwekerij en worden oude ambachten, zoals kaarsen maken en hout draaien beoefend.
  • Mariakapel: het platteland van Twente wordt gekenmerkt door zijn Mariakapellen en Landkruizen. Eén van de eerste bewoners van de woonboerderij ’t Helmgras sprak vaak over de behoefte aan een kapelletje bij de boerderij om kaarsjes te kunnen opsteken. Deze bewoner is inmiddels overleden, maar bij zijn uitvaart werd deze wens weer door zijn familie uitgesproken. Uiteindelijk is de Mariakapel in 2017 gebouwd.
  • Sportboulevard Enschede Zuid: langs de Geessinkweg liggen diverse sportvelden, waarvan intensief gebruik wordt gemaakt. Er kan worden gevoetbald, getennist, gehockeyd, eigenlijk te veel om op te noemen!

Hierbij een fotocollage van de hoogtepunten op deze route.

 

Het Groene Spoor Groene route

Het Groene Spoor Blauwe route