De mensen bij Groen Verbindt Enschede Zuid

Coördinator Petra Reef
Petra Reef was coördinator Groen bij de Posten en daardoor betrokken bij Groen Verbindt en haar vrijwilligers. Helaas is ze niet meer werkzaam bij de Posten, We zullen haar missen zij had veel inzet en was erg betrokken bij ons, wij bedanken haar en wensen haar het beste.

 

Erve Leppink- Wendy van der Jest- begeleidster
Wendy van der Jest is als locatieleidster vanuit de Stichting JP van den Bent verantwoordelijk voor het aansturen van vrijwilligers op Erve Leppink (in afstemming met de Posten) en het organiseren van activiteiten door en voor de bewoners.

Zonder geld geen voortgang
Om een dergelijk project goed te kunnen laten draaien is geld nodig. Groen Verbindt is een initiatief van het Oranjefonds. Na een succesvolle start en opbouw van drie jaar wordt de continuïteit nu gewaarborgd dankzij financiële ondersteuning van de Posten en de Stichting JP van den Bent.

De groene vingers in de moestuin
Centraal ontmoetingspunt van Groen Verbindt is de moestuin op Erve Leppink. Deze tuin wordt dagelijks gerund door een aantal enthousiaste vrijwilligers. Zij bereiden het groeiseizoen al in de winter voor het maken van een zaai- en oogstplan. Voor het kweken van groente, fruit en bloemen wordt gebruik gemaakt van een mooie kweekkas. Er is een beregeningssysteem en wanneer er iets kapot is zorgen de techneuten onder hen voor reparatie.
In het voorjaar en de zomer is de tuin een lust voor het oog. Buurtbewoners en cliënten van de beide zorginstellingen kunnen er volop genieten van de pracht van de bloemen maar er zijn ook veel verschillende groente- en fruitsoorten te verkrijgen. Dit alles dankzij een trouwe club vrijwilligers. We stellen één van hen aan u voor. Chris vertelt over zijn passie.

In 2016 werd ik benaderd door Wout Odding, of ik wilde deelnemen aan dit project. Het creeren van een wandel/fiets route, ook geschikt voor rolstoelen. Tevens de opbouw en het onderhoud van een tuinproject op Erve Leppink. Daar voelde ik wel voor, en zo begonnen we aan een groot karwei, het opzetten van drie routes in de wijk Helmerhoek. Als rustpunt in de route werd gekozen voor het wijkgebouw. Vele plannen zijn gemaakt, maar niet alles is gelukt. Wel worden er nu wandelingen met de clienten over deze routes gemaakt. Op Erve Leppink staat een mooi informatiebord met alle routes en uitleg over Groen Verbindt.

Het tuinwerk begon met drie stripjes van een meter breed en vijf meter lang. Of ik hier wat mee kon… Nou niet zo veel, ik bracht mijn visie naar voren en vroeg om toestemming om de zaak uit te breiden. Inmiddels beschikken we over een groot stuk groententuin, bloementuin en een fruittuin en is er een mooie kas waar plantjes worden gekweekt die we met succes deels verkopen (tegen vrijwillige bijdrage) en grotendeels gebruiken in onze tuin.

Op vrijdag zijn we met meerdere vrijwilligers druk in de tuin. Jonge en oude bewoners van Erve Leppink maken er samen een wandelingetje, daarna drinken we samen een kopje koffie. Mijn grootste vreugde ligt er in iets voor deze mensen te kunnen betekenen, door de tuin zo goed mogelijk te onderhouden. Als je de clieënten ziet genieten, de herkenning van de bloemen en planten ziet en hoort. Tja dat is grotendeels waar ik het voor doe. Ook dat de buurtbewoners  groenten kunnen kopen en zo contact hebben met de bewoners is een invulling van de opzet van groen verbindt. Ik kan er wel uren over vertellen…ik ben blij iets te kunnen betekenen voor de medemens.

Activiteiten
Om zowel de maandelijks terugkerende activiteiten zoals rolstoelwandelingen en creatieve natuurmiddagen als ook de organisatie van jaarlijkse open tuindagen en markten te kunnen realiseren, moet je kunnen rekenen op enthousiasme maar ook deskundigheid van goede vrijwilligers.
Caroline vertelt wat haar werk zo bijzonder maakt:

Als wijkbewoner en bijna buurvrouw van Erve Leppink kwam ik bij informatieavond in contact met Groen Verbindt. Door mijn achtergrond als bloemist en natuurliefhebber en met wat tijd over sprak het idee om vrijwilliger te worden bij Groen Verbindt mij heel erg aan. Sinds vier jaar ben ik nu op diverse fronten actief waaronder de verbinding tussen de bewoners van Erve Leppink en het groen. In het kader van Grijs Groen en Gelukkig organiseer ik in samenwerking met het IVN op de eerste maandagmiddag van de maand een groene middag voor de bewoners van de Posten. Dan maken we samen bijvoorbeeld een lekker slaatje met groente en/of fruit uit eigen tuin of in de winter een vogelhuisje. Daarnaast houden we samen met het IVN maandelijks een rolstoelwandeling voor de bewoners van Erve Leppink. En is er elke vrijdagochtend een gezellig koffiemoment bij de moestuin voor de bewoners van Erve Leppink. Bij alle activiteiten zijn ook buitenstaanders welkom om een steentje bij te dragen. En op de vrijdagochtend is de moestuin open voor publiek, om te kijken en eventueel wat te kopen.

Groen Verbindt in woord en beeld
Achter de schermen wordt gezorgd voor het bijhouden van de website en de sociale media. We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van onze activiteiten, ontwikkelingen en nieuwtjes.

Hebt u beeldmateriaal, teksten m.b.t. activiteiten, of andere info voor plaatsing op deze website en/of Facebook pagina van Groen Verbindt Enschede Zuid, dan kunt u deze mailen naar groenverbindtenschedezuid@gmail.com

neem gerust contact op
Karin houdt van haar vrijwilligerswerk en vertelt er graag iets over.

Als buurtbewoner van de Helmerhoek raakte ik enkele jaren geleden betrokken bij het project Groen Verbindt. Ik was al bekend met de beide organisaties de Posten en JP van den Bent als vrijwilliger in de dagbesteding. Het is prachtig om iedere week weer cliënten, buurtbewoners en vrijwilligers samen te zien optrekken rondom groen. Verbinding ten top; van het verzorgen van een rondleiding tot het samen met cliënten bakken van een lekkere taart met aardbeien uit de tuin, de wekelijks wandelen met ouderen in en rondom onze moestuin of af en toe in de prachtige natuur daaromheen, …… ik vermaak me goed binnen Groen Verbindt. Het heeft mijn leven ver(groen)rijkt!

Ook enthousiast? Hebt u een paar uurtjes over in de week? U bepaalt zelf wanneer. Laat het ons weten:  vrijwilligers@deposten.nl of druk op de button Contact