De mensen achter het project Groen Verbindt Enschede Zuid

Projectcoördinator Petra Reef
Petra Reef is coördinator Groen bij de Posten en daardoor betrokken bij Groen Verbindt en haar vrijwilligers.

Zij is verantwoordelijk voor het groen in en rond de Posten en aangenomen om de groenprojecten aan te sturen.

Zij ziet veel mogelijkheden in de ontwikkelingen die in en rondom de organisatie gaande zijn. Het aanstaande nieuwbouwproject van de Posten biedt de kans om niet alleen de zorginstelling, maar ook de omliggende wijk verder te vergroenen.

Petra is bereikbaar op preef@deposten.nl

Erve Leppink- Wendy van der Jest- begeleidster
Wendy van der Jest is als locatieleidster vanuit de Stichting JP van den Bent verantwoordelijk voor het aansturen van vrijwilligers op Erve Leppink (in afstemming met de Posten) en het organiseren van activiteiten door en voor de bewoners.

Zonder geld geen voortgang
Om een dergelijk project goed te kunnen laten draaien is geld nodig. Groen Verbindt is een initiatief van het Oranjefonds. Na een succesvolle start en opbouw van drie jaar wordt de continuïteit nu gewaarborgd dankzij financiële ondersteuning van de Posten en de Stichting JP van den Bent. Maar ook externe geldschieters zorgen voor mooie extra’s. Dankzij de bevlogen vrijwilliger Wout Odding die al vanaf het prille begin betrokken is bij het project, mag het project regelmatig giften of sponsoring ontvangen van diverse partijen uit de Twentse regio. Wout is een enthousiaste netwerker die inmiddels bij veel verschillende partijen, zowel overheid als bedrijfsleven, een bekend gezicht is van Groen Verbindt. Wat ooit begon als een stukje goed buurtgevoel met hart voor de wijk groeide uit tot een waardevolle schakel in dit groene project.

De groene vingers in de moestuin
Centraal ontmoetingspunt van Groen Verbindt is de moestuin op Erve Leppink. Deze tuin wordt dagelijks gerund door een aantal enthousiaste vrijwilligers. Zij bereiden het groeiseizoen al in de winter voor het maken van een zaai- en oogstplan. Voor het kweken van groente, fruit en bloemen wordt gebruik gemaakt van een mooie kweekkas. Er is een beregeningssysteem en wanneer er iets kapot is zorgen de techneuten onder hen voor reparatie.
In het voorjaar en de zomer is de tuin een lust voor het oog. Buurtbewoners en cliënten van de beide zorginstellingen kunnen er volop genieten van de pracht van de bloemen maar er zijn ook veel verschillende groente- en fruitsoorten te verkrijgen. Dit alles dankzij een trouwe club vrijwilligers. We stellen één van hen aan u voor. Chris vertelt over zijn passie.

In 2016 werd ik benaderd door Wout Odding, of ik wilde deelnemen aan dit project. Het creeren van een wandel/fiets route, ook geschikt voor rolstoelen. Tevens de opbouw en het onderhoud van een tuinproject op Erve Leppink. Daar voelde ik wel voor, en zo begonnen we aan een groot karwei, het opzetten van drie routes in de wijk Helmerhoek. Als rustpunt in de route werd gekozen voor het wijkgebouw. Vele plannen zijn gemaakt, maar niet alles is gelukt. Wel worden er nu wandelingen met de clienten over deze routes gemaakt. Op Erve Leppink staat een mooi informatiebord met alle routes en uitleg over Groen Verbindt.

Het tuinwerk begon met drie stripjes van een meter breed en vijf meter lang. Of ik hier wat mee kon… Nou niet zo veel, ik bracht mijn visie naar voren en vroeg om toestemming om de zaak uit te breiden. Inmiddels beschikken we over een groot stuk groententuin, bloementuin en een fruittuin en is er een mooie kas waar plantjes worden gekweekt die we met succes deels verkopen (tegen vrijwillige bijdrage) en grotendeels gebruiken in onze tuin.

Op vrijdag zijn we met meerdere vrijwilligers druk in de tuin. Jonge en oude bewoners van Erve Leppink maken er samen een wandelingetje, daarna drinken we samen een kopje koffie. Mijn grootste vreugde ligt er in iets voor deze mensen te kunnen betekenen, door de tuin zo goed mogelijk te onderhouden. Als je de clieënten ziet genieten, de herkenning van de bloemen en planten ziet en hoort. Tja dat is grotendeels waar ik het voor doe. Ook dat de buurtbewoners  groenten kunnen kopen en zo contact hebben met de bewoners is een invulling van de opzet van groen verbindt. Ik kan er wel uren over vertellen…ik ben blij iets te kunnen betekenen voor de medemens.

Activiteiten
Om zowel de maandelijks terugkerende activiteiten zoals rolstoelwandelingen en creatieve natuurmiddagen als ook de organisatie van jaarlijkse open tuindagen en markten te kunnen realiseren, moet je kunnen rekenen op enthousiasme maar ook deskundigheid van goede vrijwilligers.
Caroline vertelt wat haar werk zo bijzonder maakt:

Als wijkbewoner en bijna buurvrouw van Erve Leppink kwam ik bij informatieavond in contact met Groen Verbindt. Door mijn achtergrond als bloemist en natuurliefhebber en met wat tijd over sprak het idee om vrijwilliger te worden bij Groen Verbindt mij heel erg aan. Sinds vier jaar ben ik nu op diverse fronten actief waaronder de verbinding tussen de bewoners van Erve Leppink en het groen. In het kader van Grijs Groen en Gelukkig organiseer ik in samenwerking met het IVN op de eerste maandagmiddag van de maand een groene middag voor de bewoners van de Posten. Dan maken we samen bijvoorbeeld een lekker slaatje met groente en/of fruit uit eigen tuin of in de winter een vogelhuisje. Daarnaast houden we samen met het IVN maandelijks een rolstoelwandeling voor de bewoners van Erve Leppink. En is er elke vrijdagochtend een gezellig koffiemoment bij de moestuin voor de bewoners van Erve Leppink. Bij alle activiteiten zijn ook buitenstaanders welkom om een steentje bij te dragen. En op de vrijdagochtend is de moestuin open voor publiek, om te kijken en eventueel wat te kopen.

Groen Verbindt in woord en beeld
Achter de schermen wordt gezorgd voor het bijhouden van de website en de sociale media. We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van onze activiteiten, ontwikkelingen en nieuwtjes. Over het Groene Spoor, bestaande uit drie wandelroutes in en rondom Enschede Zuid, kunt u lezen op onze informatieborden langs de route met als startpunt Erve Leppink.
De inzet van Bert en Cor is erg waardevol. Bert vertelt u graag over zijn werk:

Geboren en getogen op de Wesselerbrink, ben ik natuurlijk bekend met de Posten, ik heb daar al in mijn jongere jaren veel rondgelopen. Toen ik met mijn gezin in 2006 ging wonen op de Helmerhoek, wilde ik mij op een of andere manier inzetten voor onze wijk. Dit heb ik een aantal jaren bij de wijkraad gedaan en daar kwam ook het plan Erve Leppink op tafel, dit was voor mij al een uniek project en dat bleef in mijn achterhoofd hangen. Groen Verbindt kwam op mijn pad nadat ik gevraagd ben om te helpen met het verder te verbeteren van de website en de sociale media, dit samen met Rudi, die in het begin veel werk heeft verzet met het opzetten van de website. Wij hebben samen het groene spoor in kaart gebracht op de website en veel aandacht besteed aan het plaatsen van beeldmateriaal, want foto’s zeggen soms veel meer dan woorden.

Wat doe ik dan voor Groen Verbindt? In het groene seizoen maken Cor en ik veel beeldmateriaal, ontvang ik stuken tekst en plaats ik deze op onze digitale uithangborden. Ook aankondigingen van activiteiten op erve Leppink plaats ik op onze Facebook pagina en probeer deze dan zo breed mogelijk te verspreiden op andere Facebook pagina’s in de buurt. Verder adviseer ik het projectteam voor wat betreft zaken op het gebied van informatie voorzieningen.

En doe ik nog wat in de tuin vraagt u zich af? Alhoewel ik geen echte groene vingers heb, help ik mee in ons klusteam en in het groene seizoen zorg ik er voor dat onze tuin voldoende water krijgt.

Hebt u beeldmateriaal, teksten m.b.t. activiteiten, of andere info voor plaatsing op deze website en/of Facebook pagina van Groen Verbindt Enschede Zuid, dan kunt u deze mailen naar reinink.bert@gmail.com

Secretariaat, neem gerust contact op
Projectcoördinatie vraagt om goede projectondersteuning. Daarvoor is het secretariaat van Groen Verbindt. Karin houdt van haar vrijwilligerswerk en vertelt er graag iets over.

Als buurtbewoner van de Helmerhoek raakte ik enkele jaren geleden betrokken bij het project Groen Verbindt. Ik was al bekend met de beide organisaties de Posten en JP van den Bent als vrijwilliger in de dagbesteding. Het is prachtig om iedere week weer cliënten, buurtbewoners en vrijwilligers samen te zien optrekken rondom groen. De veelzijdigheid van mijn functie binnen dit project is enorm. Verbinding ten top; van het verzorgen van een rondleiding tot het samen met cliënten bakken van een lekkere taart met aardbeien uit de tuin, van het notuleren van een klankbordgroep vergadering tot het wekelijks wandelen met ouderen in en rondom onze moestuin of af en toe in de prachtige natuur daaromheen, van het organiseren van natuurmarkten tot het ontvangen van een nieuwe vrijwilliger…… ik vermaak me goed binnen Groen Verbindt. Het heeft mijn leven ver(groen)rijkt!

Ook enthousiast? Hebt u een paar uurtjes over in de week? U bepaalt zelf wanneer. Laat het ons weten: secretariaat@groen-verbindt.nl of 06-40554084.